1. NEDJELJA DOŠAŠĆA

"Bdijete da budete pripravni"

 

 

 

 

 

 

 

 

JUBILARNI 100. BROJ ŽUPNOG LISTIĆA – ČESTITAM SVIMA KOJI GA ČITATE I ZAHVALJUJEM SVIMA KOJI GA UREĐUJU!

Požeški biskup Antun Škvorčević  u dopisu  kaže: „Poznato vam je da je Hrvatski sabor donio odluku da se 1. prosinca 2013. održi ustavotvorni narodni referendum o braku kao životnom zajedništvu muškarca i žene a koji je potaknula građanska inicijativa „U ime obitelji“. Brak i obitelj temeljne su vrijednosti Crkve i naroda o kojima ovisi naša budućnost te valja poduprijeti prijedlog da oni budu definirani u Hrvatskom ustavu, najvažnijem državnom pravnom dokumentu.

Potaknimo jedni druge kao  vjernike te iziđimo na referendum i glasujmo za ustavnu definiciju braka kao životnog zajedništva muškarca i žene te molimo za njegov uspjeh i za naše obitelji. Danas u nedjelju, 1. prosinca 2013. iziđimo referendum  te dajmo svoj glas ZA  navedenu definiciju braka u Ustavu.

Neka Bog blagoslovi sva plemenita nastojanja u prilog božanske ustanove braka i obitelji“

Gospodine, ti si u svojoj neizrecivoj mudrosti stvorio čovjeka na svoju sliku kao muško i žensko, a njihovo si zajedništvo ljubavi postavio kao sakramentalni znak svoje ljubavi prema Crkvi. Udijeli nam snagu da se u hrvatskome društvu zauzimamo za promicanje braka – životne zajednice žene i muškarca – i obiteljskih vrijednosti, molimo te.

„Draga braćo i sestre, neka ne bude nikoga među nama tko bi propustio izaći na Referendum. Neka svatko s ponosom i s radošću zaokruži odgovor 'ZA', jer to je odgovor koji ispovijeda našu kršćansku vjeru, koji želi dobro našim obiteljima, djeci i novim naraštajima. To je odgovor koji čuva snagu i ljepotu života u našoj Domovini. Od nas se traži tako malo, a posljedice su iznimno velike!“

(kardinal Bozanić)

 

S Došašćem započinje novi godišnji ciklus u kojem Crkva slavi Kristovo otajstvo, od utjelovljenja do Duhova i ponovnoga Kristova dolaska. U kršćanskoj predaji Advent(latinski adventus) ili Došašće razdoblje je pripreme vjernika za jedan od najvećih kršćanskih blagdana, Božić. Započinje nedjeljom koja pada najbliže 30. studenom, blagdanu Sv. Andrije, traje četiri tjedna i završava na Badnjak.

…Govoreći o značenju došašća za život vjernika, teolog mons. Piero Coda rekao je jednom za Radio Vatikan kako je riječ o četiri vremenska razdoblja približavanja Božjem dolasku među nas, a to nije samo dolazak u onome trenutku, prije više od dvije tisuće godina, nego počevši od tada Bog neprestano po vjeri, sakramentima, krštenju i euharistiji dolazi u naše srce, naš život i naše obitelji.

On dolazi među nas kao Emanuel, da bude Bog s nama. Znakovi vremena nas pozivaju da razmišljamo o tome kako očekivati i prihvatiti Boga koji dolazi. Čovječanstvo nikada kao danas nije imalo tako duboke rane: duhovne, materijalne, osobne i zajedničke. Te rane vape za dolaskom Spasitelja koji jedini ima moć i snagu izliječiti ih, i čovjeka od njih osloboditi.

Na upit kako se najbolje pripremiti za došašće, rekao je kako srce i um treba osloboditi od svega, potom se razoružani staviti pred riječ Božju koja naviješta dolazak Isusa Spasitelja.

 - U sebi moramo stvoriti tišinu jer dolazeću riječ, koja se želi  utjeloviti u našem životu, ako nema tišine, ne možemo je ni čuti ni osjetiti.

- U životu moramo naći vremena, to mogu biti upravo ova četiri  tjedna, kada slušana riječ prodire u dubinu srca i preobražava ga, vraća nam tako potreban mir, naglasio je mons. Coda.

Dodatne informacije