Odredbe biskupa Škvorčevića prigodom referenduma o braku

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je 19. studenoga svim župnim uredima Požeške biskupije dopis u kojem daje svećenicima odredbe s obzirom na ustavotvorni referendum o braku.

U dopisu biskup kaže: „Poznato vam je da je Hrvatski sabor donio odluku da se 1. prosinca 2013. održi ustavotvorni narodni referendum o braku kao životnom zajedništvu muškarca i žene a koji je potaknula građanska inicijativa „U ime obitelji“. Brak i obitelj temeljne su vrijednosti Crkve i naroda o kojima ovisi naša budućnost te valja poduprijeti prijedlog da oni budu definirani u Hrvatskom ustavu, najvažnijem državnom pravnom dokumentu.

U prilogu dostavljamo Poziv biskupa Hrvatske biskupske konferencije povodom održavanja ustavotvornog referenduma o braku. Neka svaki svećenik na početku svake svete mise u nedjelju, 24. studenoga 2013. pročita taj Poziv i potakne vjernike da iziđu na referendum i glasuju za ustavnu definiciju braka kao životnog zajedništva muškarca i žene te da mole za njegov uspjeh i za naše obitelji. U nedjelju, 1. prosinca 2013. treba ponovno podsjetiti vjernike na referendum i potaknuti ih da iziđu na glasovanje te dadnu svoj glas ZA  navedenu definiciju braka u Ustavu.

Neka Bog blagoslovi sva plemenita nastojanja u prilog božanske ustanove braka i obitelji“, zaključuje biskup.

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije uputili su 18. studenoga poziv u povodu održavanja ustavotvornog referenduma o braku. Poziv, koji je objavio Tiskovni ured HBK, objavljujemo u cijelosti:

Draga braćo i sestre!

Na temelju potpisa koje je prikupila Građanska inicijativa "Uime obitelji" Hrvatski sabor odredio je da se 1. prosinca 2013. godine održi narodni ustavotvorni referendum o definiciji braka.

Mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije pozivamo sve vjernike, kao i sve ljude dobre volje, da izađu na referendum te na pitanje: "Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca" - odgovore ZA. To je u skladu s općeljudskim i evanđeoskim vrijednostima te s tisućljetnom tradicijom i kulturom hrvatskoga naroda i većine drugih hrvatskih građana. A potvrdnim odgovorom na referendumsko pitanje ne ugrožavaju se drugačija osobna opredjeljenja. I dok potičemo sve vjernike da iziđu na referendum, pozivamo ih neka mole za brak i obitelj, za mir i boljitak naše Domovine i svih njezinih građana. BISKUPI HBK

Gospodine, ti si u svojoj neizrecivoj mudrosti stvorio čovjeka na svoju sliku kao muško i žensko, a njihovo si zajedništvo ljubavi postavio kao sakramentalni znak svoje ljubavi prema Crkvi. Udijeli nam snagu da se u hrvatskome društvu zauzimamo za promicanje braka – životne zajednice žene i muškarca – i obiteljskih vrijednosti, molimo te.

Draga braćo i sestre, neka ne bude nikoga među nama tko bi propustio izaći na Referendum. Neka svatko s ponosom i s radošću zaokruži odgovor 'ZA', jer to je odgovor koji ispovijeda našu kršćansku vjeru, koji želi dobro našim obiteljima, djeci i novim naraštajima. To je odgovor koji čuva snagu i ljepotu života u našoj Domovini. Od nas se traži tako malo, a posljedice su iznimno velike!

(kardinal Bozanić)

Dodatne informacije